Składniki:
- 500 g małży
- 300 g makaronu spaghetti Turini
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 2 pomidory
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek Rustica
- sól Rustica
- pieprz Rustica
Sposób przygotowania:
- Małże oczyścić i moczyć przez około godzinę w osolonej wodzie, a następnie przepłukać pod bieżącą wodą. Otwarte małże popukać delikatnie, jeśli się nie zamkną należy je odrzucić.
- Ugotować makaron.
- Na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy z oliwek z posiekaną cebulą i czosnkiem pokrojonym w plasterki. Gdy czosnek i cebula zaczną się rumienić, wrzucić małże i przykryć pokrywką. Po około 3 minutach zdjąć pokrywkę, wlać wino i dodać pokrojone w drobną kostkę pomidory, dusić na średnim ogniu kolejne 3 minuty.
- Po tym czasie, za pomocą łyżki cedzakowej wyłowić wszystkie małże. Te które się nie otworzyły, trzeba wyrzucić. Pozostały sos, gotować chwilę w celu zredukowania. Zredukowany sos przyprawić solą i pieprzem.
- Ugotowany i odcedzony makaron wrzucić do sosu, wymieszać i zdjąć z ognia, dodać posiekaną natkę pietruszki i serwować.