- 8
- 55 minut
Składniki:
Składniki warzywne do meatlofa:
- 1 łyżka oleju słonecznikowego Rustica
- 1 średnia cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
Pozostałe składniki do meatlofa:
- 500 g mielonego indyka
- ½ szklanki bułki tartej
- 1 jajko Polska Kurka
- ¼ szklanki bulionu drobiowego
- ½ pęczka natki pietruszki
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
Składniki na sos:
- ⅓ szklanki ketchupu Rustica
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżka syropu klonowego Tables du Monde
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzany olej dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć na średnim ogniu około 5 minut. Dodać drobno pokrojoną paprykę i smażyć kolejne 5 minut. Następnie dodać startą marchewkę i smażyć kolejne 5 minut. Dodać posiekany drobno czosnek i smażyć 1 minutę. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- W misce wymieszać razem: mięso mielone, bułkę tartą, jajko, bulion, drobno posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Dodać ostudzone warzywa i wymieszać.
- Masę uformować w kształt „bochenka”. Ułożyć na blaszce i piec około 35 minut.
- Przygotować sos: wymieszać ketchup, sos Worcestershire oraz syrop klonowy.
- Po 35 minutach pieczenia, meatloaf posmarować sosem i umieścić w piekarniku z funkcją górnej grzałki, piec kolejne 5 minut aż sos zacznie bulgotać.
- Wyjąc z piekarnika, odstawić na kilka minut a następnie pokroić i podawać.