Składniki:
- 2 szklanki wiórek kokosowych
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 3 łyżki oleju kokosowego NAT&VIE
- 5 łyżek syropu klonowego TABLES DU MONDE
- szczypta soli
- 150 g czekolady gorzkiej 64 % TABLETTE D'OR
Sposób przygotowania:
- Olej kokosowy rozpuścić, podgrzewając go lekko. Do oleju dodać syrop klonowy i wymieszać. Wiórki kokosowe, mąkę kokosową i sól przełożyć do blendera. Dodać olej z syropem klonowym i zacząć rozdrabniać. Rozdrabniać około 10 minut, robiąc co jakiś czas przerwy, żeby blender się nie przepalił.
- Do rąk nabrać garść masy i ściskając mocno, formować kulki wielości orzecha włoskiego. Gdyby masa nie chciała się lepić i wydawała się za sucha dodać jeszcze 1 łyżkę oleju kokosowego, wymieszać i formować kulki. Uformowane kulki odłożyć do lodówki na około 1 godzinę.
- Po tym czasie czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kulki nadziewać na patyczki do szaszłyków, lub wykałaczki i maczać dokładnie w roztopionej czekoladzie. Oprószyć delikatnie wiórkami kokosowymi. Gotowe kulki odłożyć na kolejną godzinę do lodówki, żeby czekolada mogła zastygnąć. Kiedy czekolada zastygnie, wyjąć patyczki.