Składniki:
- 800 g jagnięciny na gulasz
- sól
- pieprz RUSTICA
- 1/4 łyżeczki cynamonu RUSTICA
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 marchewki
- 2 laski selera naciowego
- 6 daktyli TABLIER BLANC
- 3/4 szklanki soku pomarańczowego JAFADEN
- 2 szklanki bulionu
- 2 łyżki oleju kokosowego BIO VILLAGE
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- 2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 pęczek natki pietruszki lub kolendry
- Kuskus COMPTOIR DU GRAIN
Sposób przygotowania:
- Mięso pokroić w kostkę. Obtoczyć w soli, pieprzu i cynamonie.
- Marchewki, seler i cebulę pokroić. Czosnek i imbir zetrzeć na tarce.
- Na dużej patelni rozgrzać olej kokosowy i obsmażyć mięso z każdej strony do zarumienienia.
- Dodać cebulę i smażyć aż cebula się zarumieni.
- Dodać czosnek, imbir, drobno posiekany rozmaryn i smażyć około 3 minut, uważając żeby nie przypalić czosnku.
- Następnie wlać ocet jabłkowy, bulion, sok pomarańczowy, dodać drobno posiekane daktyle, marchewkę i seler naciowy i zagotować.
- Zmniejszyć ogień przykryć patelnię pokrywką i gotować przez około półtorej godziny, aż mięso będzie miękkie. Na koniec gulasz posypać drobno posiekaną natką pietruszki, lub kolendrą. Podawać z kuskusem.