Składniki:
- 2 łyżka masła LES CROISES
- 1 łyżka oliwy z oliwek RUSTICA
- 5 ząbków czosnku
- 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 1 opakowane gnocchi TURINI
- 400 g krewetek
- 2 cytryny
- 200 g szpinaku
- ser Grano Padana LES CROISES
- świeża bazylia
- sól
Sposób przygotowania:
- Krewetki oczyścić, zostawiając ogonki.
- Na dużej głębokiej patelni podgrzać 1 łyżkę masła z oliwą. Na rozgrzany tłuszcz włożyć krewetki, oprószyć solą i smażyć około 2 minut z każdej strony.
- Usmażone krewetki zdjąć z patelni. Na tę samą patelnię dołożyć jedną łyżkę masła, oraz czosnek pokrojony w plasterki. Smażyć około minuty, uważając by nie przypalić.
- Dodać bulion, śmietankę i gnocchi. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 5 minut, aż gnocchi będą miękkie. Dodać sok i skórkę z 1 cytryny.
- Następnie dodać szpinak i smażyć około minuty, aż szpinak zwiędnie i zmniejszy swoją objętość. Dodać z powrotem krewetki na patelnię.
- Zdjąć z ognia, dodać świeże listki bazylii i posypać serem. Podawać z kawałkami cytryny.