- 6
- 55 minut
Składniki:
- 150 g masła w temperaturze pokojowej
- ¾ szklanki cukru
- 2 jajka w temperaturze pokojowej POLSKA KURKA
- 1 ½ szklanki mąki
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia TABLIER BLANC
- ½ szklanki maślanki
- 4 laski rabarbaru
- 3 łyżki cukru trzcinowego TEVA
- 3 łyżki płatków migdałów TABLIER BLANC
Dodatkowo:
- cukier puder
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno formy o średnicy ok 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować masłem i oprószyć mąką.
2. Masło ubić z cukrem aż do uzyskania jasnej puszystej masy. Dodawać jajko jedno po drugim cały czas miksując.
3. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, oraz maślankę. Wymieszać tylko do połączenia.
4. Gotową masę wyłożyć do formy i wyrównać.
5. Na wierzch wyłożyć rabarbar pokrojony w kostkę, posypać cukrem trzcinowym i płatkami migdałów.
6. Piec około 40 minut. Po upieczeniu odstawić ciasto do wystudzenia, a następnie delikatnie wyjąć z obręczy.
7. Udekorować cukrem pudrem.