- 8
- 50 minut
Składniki:
- 2 szklanki suszonych grzybów
- 1 kg kiszonej kapusty BIO Village
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 puszki białej fasoli Notre Jardin
- 2 cebule
- oliwa z oliwek Rustica
- 1 łyżka mąki
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki majeranku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Grzyby zalać wrzącym bulionem i odstawić do namoczenia na 2 godziny.
- Cebule pokroić w kostkę.
- W garnku rozgrzać 4 łyżki oliwy, na rozgrzany tłuszcz dodać cebulę i zeszklić na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i kapustę i wymieszać.
- Dodać grzyby wraz z bulionem, wymieszać i zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
- Przykryć i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Dodać fasolę razem z zalewą i gotować 10 minut.
- Na patelnie dać 2 łyżki oliwy, dodać mąkę, podgrzewać aż mąka zrobi się jasnobrązowa. Dodać do kapusty i zagotować.
- W razie potrzeby doprawić kapustę solą i pieprzem.