- 10
- 90 minut
Składniki:
- 1 pierś z indyka
- 12 plastrów szynki parmeńskiej Saint-Azay
- 250 g mrożonego szpinaku Notre Jardin
- 12 suszonych pomidorów Rustica
- 3 ząbki czosnku
- 100 g sera feta Les Croises
- oliwa z oliwek Rustica
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz dodać drobno posiekany czosnek, a po minucie dodać rozmrożony szpinak. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć kilka minut do odparowania płynu.
- Filet z indyka nadkroić i rozłożyć, tak, żeby utworzył duży prostokąt. Mięso włożyć pomiędzy folię spożywczą i rozbić tłuczkiem formując prostokąt. Mięso przyprawić pieprzem z dwóch stron i skropić oliwą.
- Płat indyka rozłożyć na folii, na połowie ułożyć warstwę przestudzonego szpinaku, na szpinak pokruszyć ser feta, oraz ułożyć suszone pomidory. Zwinąć wszystko w roladę.
- Z plastrów szynki ułożyć prostokąt. Na brzegu ułożyć mięsną roladę i rolując roladę owinąć ją w szynkę.
- Roladę przełożyć na blachę wysmarowaną oliwą z oliwek. Z wierzchu roladę posmarować cienką warstwą oliwy.
- Piec roladę w temperaturze 200 stopni przez pierwsze 30 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 30 minut.
- Po tym czasie wyłączyć piekarnik, a mięso zostawić jeszcze w gorącym piekarniku na 10 minut.
- Mięso wyjąć z piekarnika. Odczekać 5 minut, a następnie pokroić w plastry i podawać.