- 6
- 70 minut
Składniki:
Suche składniki:
- 2 szklanki mąki migdałowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Tablier Blanc
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej Tablier Blanc
- ½ łyżeczki soli Rustica
- ½ łyżeczki cynamonu Rustica
Mokre składniki:
- 3 jajka Polska Kurka
- ½ szklanki syropu klonowego Tables du Monde
- 3 łyżki oleju kokosowego NAT&VIE (roztopionego i ostudzonego)
- 1 laska wanilii
- Dodatkowo: 1 jabłko (pokrojone w plasterki)
- Masło do wysmarowania blachy
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Dno tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem.
- Wymieszać suche składniki razem, pozbywając się grudek.
- Jajka, syrop klonowy oraz olej kokosowy wymieszać razem. Dodać ziarenka wanilii i ponownie wymieszać.
- Dodać mokre składniki do suchych i wymieszać tylko do połączenia. Dodać plasterki jabłek i krótko wymieszać. Masę wyłożyć na przygotowaną wcześniej formę.
- Piec 60 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić na 5 minut. Następnie wyjąc z formy i odstawić do ostudzenia na 50 minut.