- 12
- 3h
Składniki:
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 100 g masła pokrojonego w kostkę
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2 jajka POLSKA KURKA
Składniki na masę serową:
- 400 g sera twarogowego 3 krotnie mielonego
- 250 g sera Ricotta LES CROISÉS
- 120 g sera Mascarpone LES CROISÉS
- 100 g śmietanki 30%
- 2 jajka POLSKA KURKA
- 160 g cukru
Do dekoracji:
- świeże maliny
- świeże truskawki
- chipsy kokosowe lub płatki migdałowe
- jajka czekoladowe
- listki mięty
Sposób przygotowania:
Ciasto:
- Na blacie usypać kopczyk z mąki, pośrodku zrobić wgłębienie. Włożyć tam masło, cukier puder i sól.
- Wymieszać składniki za pomocą rąk, dodać jajka. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą, zagnieść ciasto.
- Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny.
- Po tym czasie, ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 23 cm, po czym wstawić do lodówki na co najmniej 20 minut.
- Nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i wsypać fasolę w celu obciążenia ciasta.
- Piec bez nadzienia w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 20 min.
- Usunąć papier do pieczenia wraz z fasolą i dopiekać jeszcze 15 min, aż się zarumieni.
Nadzienie:
- Do miksera przełożyć wszystkie składniki na masę serową i krótko zmiksować, żeby nie napowietrzać masy.
- Przygotowaną masę przełożyć na upieczony i wystudzony kruchy spód. Wyrównać. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po upieczeniu zostawić tartę do ostudzenia w temperaturze pokojowej a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin.
- Udekorować owocami, chipsami kokosowymi lub płatkami migdałowymi oraz świeżymi listkami mięty.