Składniki:
Sposób przygotowania:
Warstwa czekoladowo-kawowa:
- Napój migdałowy podgrzać, wmieszać ksylitol oraz kakao. Dodać kawę i nasiona chia, dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut do napęcznienia.
Warstwa waniliowa:
- Napój migdałowy podgrzać, wmieszać ksylitol i ziarenka wanilii. Dodać nasiona chia i dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie delikatnie wmieszać ubitą bitą śmietanę.
Warstwa tiramisu:
- Wbić żółtka jaj do metalowej miski. Przygotować kąpiel wodną: miskę umieścić w garnuszku z odrobiną wody tak, żeby dno metalowej miski nie dotykało wody w garnuszku. Do żółtek dodać ksylitol i ziarenka wanilii. Wodę w garnuszku zagotować zmniejszyć ogień i gotować żółtka w kąpieli wodnej około 7 minut, cały czas ubijając żółtka na puszystą masę. Żółtka powinny zmienić kolor na jasny kremowy. Do masy jajecznej dodać amaretto i ubitą śmietanę, delikatnie wmieszać.
- Przygotować szklane pucharki. Układać po kolei: warstwę czekoladowo-kawową, warstwę waniliową i warstwę tiramisu. Oprószyć kakao i udekorować tartą czekoladą. Schłodzić i serwować.